Kejutan tengah-tengah malam sama ada buat orang tachycardia ataupun pengsan.

Laptop merupakan harta-benda yang paling berharga dalam hidup saya. So bila dia buat hal secara tiba-tiba kejap tadi memanglah buat tekanan darah naik sampai 180/120.

This is not the first time dia buat hal secara tiba-tiba. If you are the one who following my blog dari awal lagi you all know laptop ni dah masuk wad dua kali berturut-turut. Even though dia selalu sangat menaikkan darah saya, kasih, cinta dan sayang saya terhadapnya tidak pernah pudar. -_-" (sungguh hyperbola)

The first incident occur bila secara tiba-tiba laptop ni mengalami masalah loading yang agak lambat dan segala pergerakannya menjadi slow. When I consult to my friend, dia kata kemungkinan too much stuff I store dalam laptop. Jadi keputusan terburu-buru diambil dengan mendelete secara rambang segala video, movie entah ape jadah lagi yang saya simpan tanpa sempat buat backup dulu. Ingatkan problem tu dah solve, sekali takde apa pun perubahan maka berat hati terpaksalah hantar bagi yang pakar menyelesaikan segala-galanya. Hasilnya laptop kembali sedia kala, cuma perlu format je tapi sebab tindakan terburu-buru maka segala benda entertainment dalam laptop mostly dah hilang including few TVXQ video.

Bila ditanya ape problem nye rupa-rupanya disebabkan virus. -_-" So apa jadahnya kegunaan Kapersky tu sedangkan ia tak dapat pun nak protect laptop saya?

The second incident occur few days after raya holiday, di kala segala assignment menimbun bak Gunung Everest. Di saat-saat getir macam ni lah secara tiba-tibanya skrin pula seperti siran tv yang rosak. Mau tak menggelupur masa tu, because I know harga nak baiki skrin yang rosak bukannya sikit. lepas hantar pada technician, found out not only skrin je jahanam, windows pun turut rosak sekali. *pengsan*

Saat-saat macam ni bila laptop buat hal, dengan task yang banyak, mental dan emosi pun mula la goyah. Mana nak siapkan assignment, mana nak study, mana nak cekau duitnya. Luckily my father did give me some money for repairing my laptop. Lucky juga saya ada kawan-kawan yang sanggup membantu di kala kesusahan. So kurang la sikit bebanan perasaan, walaupun kadang-kadang rasa macam penat sangat sebab semua kerja terpaksa selesaikan segera takut menganggu kerja kawan-kawan lain.

So hari ni sekali lagi dia buat hal dengan secara tiba-tiba dia tak dapat nak detect USB device. ohmygod. petanda apekah ini? last time i check dvd player pun macam dah mula buat perangai tak senonoh. Sekarang ni terngiang-ngiang pula kata kawan, "Bila sekali dia dah rosak, senang la dia nak rosak cepat." -_-. So sekarang ni sape-sape ade penyelesaian cepat-cepatlah tolong bagitau sebelum laptop ni mula buat perangai buat kali  entah ke berapa entah. Haihh


Ohh by the way happy mondays all!

13 comments:

A.D.A.M. said...

oh! sedihnyeee.

ayumiyoshida said...

hmm, cuba hantar kedai check sementara masih cuti..

Atheera said...

ouh, sabar ye. skrin laptop saya pun sudah rosak. sesiapa pun takut nak guna.

WZulhilmi said...

lappy ko tu dh edition berapa?? Klu dh lama sgt maka wajib lah bertukar yang baru.. LOL!.. btw ko selalu tak bersihkn lappy ni?

Izzie said...

x recognize? USB tu kut yang ada virus?? or semua port x leh recognize? eheheheh I'm not a computer expert, sorry can;t help.

Fay said...

sekarang dah okey balik. akan hantar gi maintainance after cuti ni. sebab dah biasa hantar kat tempat dia. -_-

Lizzie Yasmin said...

cara penyelesaian nya.. minta yang baru saja lar tue...

Fay said...

not the best option right now. =.=

Rebelle Me said...

solution:

survey laptop baru yang harga agak-agak okay dan agak-agak kuat mental & fizikalnya..

hihi

nadia-ady said...

nadia punya lappy pun mcm tu jugak dulu. Somehow, antivirus tu sendiri yg ada virus tau. Dulu masa study selalu lappy buat hal sampai kadang2 takleh on. pastu format je lah kan takde cara lain. Nadia syak sebab antivirus. One day, nadia decide taknak install antivirus dah. And then u know, this lappy boleh survive more than 1 year tanpa antivirus. Wlaupun keluar masuk internet, takde infection pun. Sekarang ni pun dah start hang sebab masuk usb adik (yg kononnya takde virus). Budak2 U ni kalau takde penyebar virus tak sah kan..huhuhu

intansyazana said...

adehh computer mmg buat kita bimbang if something is wrong. mcm anak kita hehe <3 <3

so far, computer machi okey jerr. no problem, ;_; klau rosak no comment la ayah sy..!

Fakhrur Razi berkata said...

laptop ak dh baper kali tah format =.=
mcm rutin bulanan dia
huahua..

kalau usb driver tuh cuba try kt control panel
search smpai dia boleh detect
hohoho

syufaa said...

jual! :DDDD