Hari-hari orientasi saya.

Tajuk macam tajuk karangan. I'm sucks in choosing a title. Nevermind, nevermind. Oh hari ni hari pertama orientasi pelajar baru di universiti saya. My friends semua dah busy dengan persiapan orientasi segala, and I'm busy-ing at home counting days nak balik kolej semula. Tsk tsk. Macam tak percaya dah dua tahun berlalu selepas hari pendaftaran saya. Time moves very fast isn't. Seems like yesterday I register in UKM. Now, I'm entering 3rd year. Super Junior Senior sekarang ni. Masih lagi tahun honeymoon sebab ada dua tahun lagi nak graduate! So I'm not busy with thesis next sem dan masih lagi boleh pergi SS3 hehe! Wait for me SuJu. 

Saya masih ingat lagi masa orientasi saya, ia merupakan hari yang paling best pernah berlaku dalam sejarah hidup saya. =) Saya jumpa kawan baru, dapat pengalaman baru, dapat keyakinan baru, semuanya baru. =)

Demnit. Nampak sangat tipu. Baiklah sape yang suka orientasi kan? Masa orientasi sangat letih. Kena berlari-lari meredah hujan, bersesak-sesak naik bas. Dalam dewan mana saya dengar ceramah . Asyik tidur je. Fasi pun asyik hangin menjerit-jerit semua. Sudahlah kena bangun awal pagi, lepas tu balik lewat malam pulak. Its totally a week of torturing to me. Percaya tak I lost 5kg during orientation week. heh. Tapi lepastu naik balik 10kg. Demn.

Saya ingat lagi, ada satu malam semua fasi naik hangin jadi diorang denda kitorang tak bagi balik bilik sampai pukul 2 pagi. Rupa-rupanya diorang sengaja nak ragging kitorang. And as u predicted, esok saya bangun lewat dan hampir kena marah. Malang sangat sebab saya takde roomate nak kejutkan saya. Tskkk. Nasib baik I chomell so fasi tak marah. :P Memang hari-hari saya telefon parents suruh datang ambil bawak balik rumah, kalau macam ni lah gayanye memang sanggup berhenti belajar, suruh ibu carikkan calon suami terus kahwin dari terseksa hidup macam ni.

Masa orientasi baju kurung biru adalah wajib. Nasib baik saya bawak lebih. (Lebih lah sangat dua pasang je). Tiap-tiap hari lepas habis aktiviti kena terus bekejar ke bilik air nak basuh baju. Sudahlah bilik air tingkat atas rosak. Semua orang kena guna bilik air kat floor saya. -_-

Tapi tak semua aktiviti menyeksakan. Ada masa yang sangat best di mana saya dapat jumpa Datuk Dr. Sheikh Muzafar Shukor. Saya takde gambar nak tunjuk, maklumlah handphone murah kan. tapi percayalah saya memang dapat jumpa dia. (Tapi tak dapat salam dia nak ambil berkat angkasawan) sape-sape intake UKM 2008/2009 mesti tau ni.Oh ye masa hari ke-5 orientasi kitorang berpindah ke kampus KL dan teruskan orientasi dekat situ pulak. Seronok ada polis iring lagi rasa macam sultan kejap.

Walau apapun zaman orientasi dah berlalu, dan walau betapa siksanya saya berjaya lalui gak. Fasi-fasi kata orientasi adalah hari untuk melatih student jadi berdisiplin. Blerghhh. Berdisiplin apa? Bulan pertama yelah, semua pura-pura naif, pura-pura innocent, pijak semut tak mati. Lepas tu, mula tunjuk belang. Kelas dah start setengah jam baru datang. Ye ini bukan para junior je buat, senior yang jadi FASI pun. 

Baiklah-baiklah saya sangat emo masa tulis entri ni. Tajuk pun patut tukar "hari-hari emo-orientasi saya"

Kepada para adik-adik junior (adik-adik??) Sains Bioperubatan dan UKM intake 2010/2011. Selamat menempuh hari-hari orientasi anda. Jangan risau fasi-fasi kali ni sangat *cough cough* baik *cough cough*. 


16 comments:

jfook said...

Saya juga super senior lah. LOL

Fay Nana (Cik Fana) said...

yeah we are same. :D

FarHa said...

salamm..first time dtg terus komen ahaks..

teringt lakk..4thn lepas..dan skerg dah thn 4..wahh terasa super duper senior lorhh hakhak..

per2 pon kenangan orentasi adalah kenangan yg best sbb after ngam2 hbs orentasi i demam sebulan sampai hilang suara!! dam it!! i tak igt dah usara asal haha its ok..kenangan yg tak mungkin i lupakan yeay!

Wanie said...

sy super super senior..:)

Kihee 기희-imnida said...

oh my saya dah final year.. cit cit and sangat risau x boleh attend super show.. demit..

nas said...

biaselah orientasi..
letyh mmgla...
seminggu kan dulu..
kini da jadi senior...
leh buli dak2 junior..
opss...
ehehe

kenwooi said...

orientations are fun! =)

p.i.n.a.t. said...

owhh..saye blom super senior.senior shj..ekekek~

kema said...

urm..nape fasi kema sgt baik..siap jd mcm bellboy lg..tlg angkt2 brg..dh pulak tu dpt abg fasi y sgt hensem (*_*).. n lawak xhengat dunia

aimee said...

Kita sama intake tp sy dah final year.Hehe..

Biomedic kan? Kenal najwa x?

Fatin Aliyya said...

ak mang admire dr sms..aku berniat nk msk ukm psl nk jmp dia tp last2 x dtlh.haha..xper lah, ak tgk kt tenet jelh jwbnyer..=D

Athra said...

saya JUNIOR di Uny saya, kehkehkeh.
saya tak suka orientasi saya time diploma dulu, penat.
aktiviti smpai 1pagi.
nampaknya semua uny pun sama kan

WZulhilmi said...

Betul2!! Dulu masa aku orentasi. PEnat giler. Dah asyik ceramah memanjang. Naik cair telinga dengar. Lepas tu balik lambat lagi. Lagi teruk sampai nak u'u' pun kadang2 tak sempat.. Hahaha.. tapi fun lah.. :)

surihati_ku said...

salam manis dari suri..

hoho..blh percayakah pada smua janji2 manis mu itu hehee

Hamzah Ian said...

mmg penat.. balik nak tido je

Fay Nana (Cik Fana) said...

hari orientasi mmg penat. fasi pulak tgk kat uni mane lah. har har har. :D