Baru satu hari di makmal

Semalam first day masuk lab. macam biasalah kalau dah masuk lab tu kan, mesti je ada explainantion pasal peraturan dekat lab. mesti pakai labcoat, ikat rambut, pakaian kemas, tak boleh pakai seluar jeans, mesti pakai kasut. Tapi dalam banyak-banyak peraturan makmal tu, pakai labcoat je lah yang mostly my coursemate buat. Yang lain-lain tu memang langgar. Bukan ke peraturan memang dicipta untuk di langgar? *cough cough* Including me jugaklah yang kaki langgar peraturan tu. :P

By the way jangan tiru macam saya ye adik-adik junior sekalian. (Adik-adik??). Masa 1st year, 2nd year boleh lah buat macam tu. Sekarang dah 3rd year tiada maaf bagimu bak kata PPSP. Handling biomedical lab bukan macam handling lab-lab lain. Bahayanya bukan setakat pada chemical dan machine, tapi pada spesimen yang entah ada bakteria, virus, parasit entah ape entah. Risiko untuk kene infection tu sangat tinggi. Plus, spesimen yang datang mostly yang jijik sekali okeyy. Tak tau lah macam mana boleh sesat pergi ambil course ni padahal dulu nak ambil course yang related to Chemistry. Haihhhhhh. -_-

Dan yang paling penting sekarang sewa labcoat untuk student yang tertinggal labcoat dah naik weihh! Sudahlah yuran kolej naik sewa labcoat pun naik jugak ke? The reason katenye sewa tu naik sebab PPSP dah guna sabun baru yang ada ANTIBACT! Ces. Sebelum ni korang guna sabun takde ANTIBACT ape ke?-_- Apasal sume barang mau naik? Dah tu biasiswa saya apasal tak naik-naik? Ingat cukup ke nak menampung hidup dengan kadar pembayaran/pembaziran yang banyak ni?
 
Mostly kan orang akan kata student yang ambil medical related course adalah sangat skema. Entah dari mana entah lah diorang dapat anggapan macam tu. Mana ada skemanya?
 
Lihatlah dunia ke-skemaan budak ni. terutama yang pakai spec tu okey. Sangat skema dalam lab pun sempat ber-peace-peace. Two for peace okey bak kata si MPP haritu. Padahal lecturer tengah round kat belakang tu.

Baiklah sekarang saya ada assignment yang mau dibuat. Hari ni maksud makmal lagi mungkin dapat ASSignment lagi. -_- Lastly...DEMN lab banyak gila sem ni. Maka banyaklah lab report, presentation dan ASSignment.

p/s: macam best bila ASSignment dieja macam ni. :D

10 comments:

zairie said...

hati2 ye kat makmal :D

my recent post:
JOM LAYAN ANIME CRAZY!

Fay Nana (Cik Fana) said...

baiklah baiklah. :))

Zaidah said...

jangan melanggar peraturan makmal...kena diri atas bangku nanti

WZulhilmi said...

mcm sedih je masuk lab.. hahaha
aku pun ada lab sem nih.. tapi 1 kredit je.. hahaha

Gud luck with ur lab!!!

Ko amik spesimen dekat tahi ke yg ko kata bahaya2 tu.. hahahaha

Fay Nana (Cik Fana) said...

zaidah: ukan diri kene halau lagi. :D

wzulhilmi: ye lebih kurang gitulah. cuba tengok betapa bahayanya spesimen aku.

walaweii 1 jam kredit je?? aku 4 jam tau! -__-

nas said...

skema???
hahahha..no comment..ak pon skema gak....:P
eiks...pehal sewa naik pasal gne sabun antibact???
peliks2...huhu

jom bace entri terbaru nas:
gunalah tandas dengan betul

Umie Nadhirah said...

Sabar jelah Cik Fana oii...huhu~

Madam kimia kite orang dulu x skema o...crack gitu~

Fay Nana (Cik Fana) said...

nas: sabun tu sabun baru. sebelum ni diorg pakai sabun murah agaknye. demit!

umie: lucky. saya punye sangat lah skema. maybe because we handle hazardous specimen kot. :P

Michiko Pieces said...

seronok tgk org wat lab berkaitan ngn science ni..ms sekolah azah x suke sgt lab ni..sbbtu skg amik math-bnde yg totally different dgn science..tp kawan2 ramai amik science2 ade lab2 camni la..huhu..tetibe rs nk camtu jgk..apekah? suke2 bole la kot..hihi..ape2 pn mmg respect kat farhana n org2 lain jgk! i like!

Fay Nana (Cik Fana) said...

azah, ekceli kite mmg suke jugak keje kat lab, but my passion not in bio. huhuhu~ tapi macam agak terlambat nak menyesal kan. hehe~ keep going on je lah. btw, now dah terjatuh cinta juga pd bio-med ni. hee~