How to be a good GIRLFRIEND.

Ok semua hari ni kita bersama dokter cinta tak bertauliah dalam segmen Cintan-cintun bersama Mee Cintan sebagai penaja utama! *clap clap*. Ye sebab budak ni tak lepas mahu ambil course perubatan maka dia lebih sesuai menjadi dokter cinta saje ye. -_-" Tajuk kita pada hari ni ialah Bagaimana Menjadi Teman Wanita Yang Baik. Ok ladies and gentlemen boleh sediakan pen dan kertas jika mahu mencantat isi-isi penting. 

Ohh sudahlah berhenti berangan. Tak tahulah kenapa semua kawan-kawan yang ada masalah cinta ni keep coming to me tanya maca mana nak buat ni, macam mana nak buat tu. Haihh taulah saya ada banyakkk boyfriend tak sah kann. -_-" Husband tak sah pun ada, maka saya lah tempat paling sesuai nak jadi tempat rujukan masalah cinta. Haihh...-_-" I think lepas ni nak cadangkan kat Naib Cancelor lah wujdkan satu Kursus Ijazah Muda Percintaan. Konfem-konfem boleh lulus 4 flat tiap-tiap sem. -_-" Korang tak rasa ke macam salah tempat nak mintak pendapat?

How to be a good GIRLFRIEND? 




Ini pada pandangan saya okey WHY, kenapa kau nak jadi GF dia? Sebab terdesak, cover line, mak suruh, takut tak laku etc etc. Sure korang mesti banyak sebab kan nak berada dalam situasi IN RELATIONSHIP ni. Daripada niat tu dah boleh agak kau boleh jadi gf yang baik ke tak. Kalau dah mula-mula niat tak ikhlas korang rasa mampu ke nak jayakan relationship tu?

Lepas tu apa yang menyebab kan korang tertarik pada BF korang tuh? Sebab dia handsome? Kalau dia tak handsome lepas ni korang gerenti boleh suka dia lagi tak?. Kaya? Boleh cinta dia lagi tak kalau  tetiba dia muflis?? Sebab biasanya bila kemiskinan mengetuk pintu hati, cinta lari ikut tingkap. Yang ni korang selidik sendiri ye. Kalau nak saya selidikkan biarlah saya je yang jadi gf dia boleh? :P

Next is siapa bf korang tu? Arkitek, engineer, doktor, ahli muzik? Sesiapa je lah ye. Dengan siapa pulak dia berkawan? Sangat penting tau. Korang perlu menyesuaikan diri dengan dia. Kalau dia jenis yang ramai kenalan dan kerja dia pun perlu dia jumpa ramai orang takkan nak sekat pergaulan dia kan kan kan? Dan bagi jenis bf skema dan nerd, kepit buku je sana-sini korang pun kena lah faham yang dia tu bukan jenis yang outgoing. Takkan nak paksa dia ikut kau pergi party pulak.

Dan masa korang menjadi gf dia tu sesuai ke tak? Dah ready atau belum nak berkomitmen ni. Once you are in realtionship banyak hati nak kena jaga. Family, kawan, bf, diri sendiri lagi.  Kalau dulu masa single, kau nak keluar dengan kawan, nak shopping ke nak buat ape ke takde sape nak marah kecuali keluarga je lah kan, but after dah ada komitmen, semua kene bagitau si bf kalau tak nanti muncung dia sedepa. So ask yourself dah ready belum? Boleh tak nak bahagi masa antara bf dengan kawan-kawan. Mostly, bila dah ada bf, diorang akan lupa pada bestfren. Pengalaman ni, pengalaman. Tssskkk...T___T

 Ok actually banyak lagi lah cara-caranya. Kann dah cakap saya ni bukan tempat yang betul untuk buat rujukan. Tengok kan bagi nasihat pun lintang pukang berterabur. Mana-mana yang ada soalan atau pandangan sila tinggalkan di ruangan komen

Baiklah sekian sahaja nasihat tak boleh blah dari dokter cinta tak bertauliah. (eh eh macam rhyme pulak). Berjumpa lagi di rancangan akan datang.

=)
Iklan di akhir rancangan

4 comments:

APAN said...

wah...boleh buat aduan kat pihak berkuasa ni...
xde tauliah ni.huhu...

tapi ade point la tu...
n xtau lak ade org desperate nakkan relationship ni...
aku pun terngiang-ngiang ni...
adakah aku sudah desperate...
kene cari gak ni...
belajar dari pingkat awal..
x phm boleh tnye ko nanti kan...
huhu...

Fay Nana (Cik Fana) said...

mungkin anda salah sorg daripadanye?
ehemmm sila cari org lain untuk nasihatt saya bukan pakar. ihikk.:P

APAN said...

haha...lpekan yg tu...
aku tlis cmtu sebab aku single ma....
tu pasal a kua ayat aku ni desperate...
haha...

Fay Nana (Cik Fana) said...

haha ni nasihat saya ye...jodoh pertemuan di tangan Allah. kalau dah jodoh tak kemana. :)