Journey

I met with with a lady and her daughter in LRT on my way to Bukit Jalil. Anak dia memang comel, tak banyak meragam. Sangat suka. :D Sepanjang perjalanan perempuan ni asyik berbual dengan kawan dia. Tak dapat tangkap sangat perbualan dia, but I noticed something strange. Gaya percakapan dia. 


Lepas dia turun dekat stesen ape entah dah lupa, kawan sebelah pun kata, perempuan tu dari Jepun kahwin dengan orang Malaysia duduk sini dah berbelas tahun. Ohh no wonder anak dia comel sangat. Mix blood rupanya. Yang bagusnya cara dia bercakap dalam bahasa Melayu pun fasih sangat. Walaupun ada jugaklah slang Jepun dia. Itu lah yang pelik. Tapi tak dapat nak tangkap sangat apa yang dia cakap.


Tapi kan orang Malaysia sekarang pun kata "I sound stupid when speaking in malay". U know who lah kan. -___-. Mereka yang bukan berbangsa Malaysia pun tak rasa stupid bercakap dalam bahasa kita. Heh!


Bagus jugak kalau boleh bertutur dalam banyak bahasa. Tak salah. Double bonus tu. Tapi berhati-hati ketika berkata-kata tu.


Walaupun saya suka Kpop/Jpop tapi saya tak faham pun bahasa diorang. Lepas ni nak ambil bahasa asing lah. 


DAMN! Kenapa UKM-KCKL takde bahasa asing??

8 comments:

cufa said...

wow! bgus ea die..nk kawen ngn org jepun la cmni..gi sne ckp bhs dorg lak! hahaha! :P

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

org malaysia ngan org jepun kan org asia kan..kan? so kalau mix dua2..hasilnye..mmg comei, cantik..tapi rambut die ok tak? ade org kate sesetangah org jepun rambut die kasar sikit...betol ka?

Fay Nana said...

cufa: haha jom cari husband jepun. ermm nak start dari mane ye??

Cik aida: rambut die cantik halus je. jeles tengok.

Leelee said...

bahasa jepun best! (tak ada kena mengena dengan entri kot.
heheh.
((;

Loyar Lawa said...

betol betol betol

╚► Scya Lollita◄╗ said...

ahah~
x sdar dr anak melayu kot "orang" tu~

cufa said...

kite mulekan dgn bismillah! :D

nadia-ady said...

baca ni teringat kat ex-bos. saya pernah keje dengan bos orang jepun jugak. Perempuan dan sangat fasih cakap BM sampai orang mistake dia chinese. Tanya dia macm mana boleh cakap BM, dia kata BM sangat senang tak yah belajar ari2 cakap dah boleh pandai. Waaa, kalaulah bahasa korea sesenang BM T__T huhuhu