Of blood donation campaign.

Penat. Baru balik dari kempen derma darah tengah hari tadi. Ini minggu kedua pergi kempen derma darah sepanjang berpraktikal. Minggu ni punya kempen agak memenatkan sikit, mungkin. Jumlah penderma dua kali ganda dari minggu lepas punya kempen, tambah pulak takde MLT yang pergi minggu ni. Saya dengan kawan saya, dua-dua trainee yang pergi. *pengsan* Habis bersilat kitorang dengan donor tadi. Luckily no serious damage done. Kalau tak penat la nak bagi alasan dekat supervisor esok. *kesat peluh di dahi*

Sebenarnya ini kali ketiga pergi kempen derma darah. First time masa semester lepas. one of my assignment kena pergi kempen derma darah kalau nak complete kan subjek Hematologi. Masa ni pergi cuma kena bagi flyers dan carik orang untuk derma darah which is veryyyy hard, and one word  I can describe is disaster. Setiap kali approach people they keep giving me excuse "Saya takut jarum. yada, yada, yada." *sigh* Guess I don't have skills memujuk orang agaknya. Akhirnya saya give up dan merayau masuk kedai-kedai lepastu terbeli dua helai baju. (note: masa ni kempen buat dekat Jusco Kepong). But  at the end I volunteer jugak lah derma darah. hehe!

But this time punya kempen a bit different, sebab buat dekat dewan dan dianjurkan oleh persatuan. So semua hal-hal promosi, nak carik donor, pujuk orang derma darah semua persatuan tu dah buat. What we need to do is to check the blood group and hemoglobin. Blood pressure and other stuff ada doktor yang buat. Bunyi macam simple like ABC but it is quite nerve wrecking for me lagi-lagi part nak ambik darah tu. Rasa macam tak proffesional bila tangan ni tak stop trembling and the donor keep asking me whether i'm scared pricking their finger. Well aunties-uncles-brothers-and-sisters no, I'm not scared. *sigh* Nasib la I tak jadi doktor, kalau tak sumpah takde orang nak datang klinik I agaknya.

Banyak pahalanya menderma darah ni sebenarnya. Lepas dua minggu rotation dekat Tabung Darah I can see some people with chronic illness, their life's are depend on regular blood transfusion. Even ibu yang nak bersalin pun kadang-kadang perlukan blood transfusion. See~~. Setiap titis darah anda amat berharga bagi menyelamatkan nyawa mereka. Bunyi macam creepy jugak lah kalau nak dijadikan slogan kempen. Tetiba terbayang Edward Cullen. Haa yang ni takde kena mengena.

I know some people memang takut nak derma darah lagi-lagi yang takut jarum. Masa first time saya nak derma dulu, dekat setengah jam la jugak fikir nak derma ke tak nak. Itupun hampir nak tarik diri pun ada. Let me tell you people, memang jarum yang BESAR digunakan untuk ambk darah you all. Sakit? Oh yes memang sakit. Tapi sakit tu sementara je. They will inject anesthetic first, so you won't feel anything bila jarum besar tu dicucuk. Sakit cuma masa nak inject anesthetic tu je sebenarnya. Teehee.

Dan lepas tu darah yang diambil tu akan di hantar untuk ujian HIV, hepatitis dan sebagainya which is FREE! kalau dekat klinik biasa entah berapa kena bayar agaknya untuk ujian-ujian ni. kalau ada something tak kena dengan darah tu diorang akan inform immediately so no worries. Tambahan lagi bila dah derma darah diorang akan kasi buku dan cop setiap kali derma darah. Lepas 31 kali boleh dapatkan rawatan dan stay dekat wad kelas satu secara PERCUMA. Teruja ke tak teruja? *Dah macam redeem ganjaran dekat supermarket.* Lastly lepas menderma dapat makanan FREE dan biasanya memang BANYAK!

Bukan penerima darah je dapat ganjaran, yang menderma darah jugak dapat ganjaran. Selain ganjaran-ganjaran-ganjaran yang disebutkan diatas, dapat jugak pahala dan rahmat yang tidak terhingga dari Tuhan. :D

ps: next week punya kempen dekat Giant. tak dapat pergi sebab ada hal. rasa nak emosi tiba-tiba. :P


4 comments:

sizuka[Izzati] said...

whoahhhh.dari dulu memang seram kalau bab derma darah.gayat dgn jarum.huuuu tak tau macam mana nak overcome fear tuh.takut pengsan je.

Ryna Tri Asmara said...

heee~ i like donating blood tau :) idk why. sometimes rasa macam addicted pun ada sebab kalau boleh, setiap kali nampak kempen derma darah, mau jgk join. hahaha~ but then every 3 months ja boleh, right ? :-/

i think it's a good thing la derma darah sebab bila kita keluarkan sikit darah dari badan, we'll gain a new one faster kan kan kan. heee~

ayumiyoshida said...

saya pernah derma darah sekali je. lepas tu sekali lagi nak buat tak boleh dah sebab tak cukup hemoglobin. heheh

kema said...

wah,giant mane lak tuh..pasneh kalo ade kempen lg inform lah kt kema ek...kalo free mmg nk g jer..huhuhu~