Haish tekanan, tekanan.

Tak dianafikan saya ni memang seorang yang tak boleh nak handle tekanan. Even sekecil-kecil tekanan pun. Still remember betapa emosinya saya masa nak ambik test haritu? Ye macam tu lah. Itu baru sikit. Tapi mampulah buat saya punya mental dengan emosi goyah. Saya hampir-hampir hilang kawalan. Nasib baik I can still  hold on to reality. Kalau lah selalu sangat macam ni memang boleh cepat hypertension lah gamaknya. Huishh. 

Lagi bertambah teruk, saya ni pulak adalah jenis yang negative thinker. Semua nak fikir negatif, entah mananya nak datang fikiran positif tak tau lah. Belum start apa-apa lagi saya dah fikir semua benda yang worst baru fikir benda-benda yang elok. Of course lah at the end yang worst tu yang kita akan dapat balik kan? Macam mana bila buat satu kerja tu nak menjadi? Lagilah tekanan. Benda-benda negatif ni la yang kadang-kadang bagi lagi banyak tekanan pada saya. Senang cerita saya sendiri yang bagi tekanan pada diri sendiri. Rasa nak tampar diri sendiri pun ada.

Dan bila bercakap pasal tekanan lagi, I am in a very serious tekanan right now. Why? Sebab pergi kelas memandu are just like entering a hell for me. Harharhar. Sangat kelakar bukan? Orang lain pergi kelas memandu enjoy, saya pergi kelas memandu balik je macam nak daftar masuk Hospital Tampoi rasanya. Seriously, cikgu-cikgu dekat situ are driving me crazy, bukannya mengajar saya memandu. Huishh!


I admit, belajar memandu bukan semudah belajar matematik. Balik rumah hafal formula, ingat jalan kerja, masuk exam insyaAllah boleh jawab punya. Dan belajar memandu, bukannya belajar main-main sebab memandu ni melibatkan nyawa. Silap sikit boleh eksiden dan kalau eksiden sikit-sikit tu boleh terima lagi, kalau eksiden yang besar-besar? Huissh! 

Saya boleh terima kalau cikgu tu garang ke ape ke, so that I know if I make a mistake. But what I can't take it, bila setiap kali belajar sudah la tukar-tukar cikgu, and each of them kata macam ini, macam itu. Itu buat saya konfius. Nanti saya drive buat undang-undang sendiri baru tau. Dannn yang paling saya tak terima baru terlanggar tiang dekat parking, punyalah dia membebel sampai dua kali pusing jalan raya sampai saya tak boleh nak fokus. Now I know kalau tengah memandu jangan la ada penumpang yang dok pot pet pot pet sebelah. The driver might lose the focus and bang! You won't know what happen next.

Sekarang ni I'm super duper nervous. Rasa-rasanya level confidence tu dah jatuh bergolek-golek dalam longkang. Cikgu terakhir yang ajar semalam cakap saya mungkin fail untuk test JPJ. Sudahlah saya punya negative thinking dari mula-mula lagi dah kata, "Can I survive the class? What if I'm failed? Oh I'm so gonnna failed!" *tampar diri sendiri*

Nasib baik hari ni takde kelas, so I can sit back at home, relax, tenangkan fikiran, think about the mistake I done, try to overcome it dan ohh, mungkin ayah akan bagi pinjam kereta dia untuk saya test drive sekejap. Of course bukan dekat jalan raya sibuk nak cari nahas ke? I'm extremely tired after 4 days non-stop 2 hours a day punya kelas memandu. They totally drain my energy out. Phewww!

Dan saya tak sabar nak tunggu kelas ni habis, ambik test JPJ dan kalau saya lulus I can prove dekat cikgu-cikgu yang driving me crazy yang saya boleh memandu. Heh! Itu kalau lulus, kalau tak lulus I have to face cikgu-cikgu tu balik semula. Damnnnn!



9 comments:

WZulhilmi said...

masuk kelas memandu mmg menyeramkan lagi2 part praktikal!! macam amik spm rasanya!! LOL!... Gud luck fay!! :D

Fay said...

huhu aku memang perlukan luck tu sesangat dowh. -_-

kema said...

apekejadahnye ko tarok character dlm harry potter neh hah..

hahaha~relax ar..cikgu kema dlu ckp..sok awk mesti boleh lulus,kalo tak lulus jgn jmpe saya lg..sekali hari kejadian kema fail plak,langgar tiang nan sebatang tuh..huh..mmg tak jmpe dah cikgu tuh...2nd try lak,pergh lulus with flying colour.. bayangkan orang sebelah jalan dlu,kema jalan kemudian..tp kema yg siap dlu...bangga jap..hehe~

opsst tpanjang lak komen neh

Fay said...

wae? tak boleh ke? sekarang kan demam harry potter. nanti aku taruk gambar 2 alam pulak mau?

aku macam malas nak taruk gambar jaejoong sebab letak gambar dia banyak2 nanti ramai jatuh cinta kat dia. i jeles tawww!

hahahahaha tengok ahh camne test nanti doakan je laaa...

ayumiyoshida said...

hmm, busy dengan driving class rupanya. do ur best! =)

Oh saya benci kelas memandu. cikgu memandu saya sangat garang like hell. hari2 dia cakap saya tak akan lulus. saya anak murid dia paling teruk. dia selalu malukan saya depan orang lain. but masa hari test, i'm the only anak murid dia yang lulus hari tu. haha. jadi, untuk ignore cikgu saya. sepanjang hari setiap kali belajar drive, telinga sy lekat dengan earphone sampai ada sorang cikgu ni cakap "alahai cakap dengan awak ni buang air liur, cuma tau senyum dengan angguk tapi telinga tak dengar apa pun." No one can stop me I guess.

Fakhrur Razi berkata said...

hahahah tau xpe kan
ak pun rasa xenjoy driving dia
first dorg xpunctual sgt
kita yg nk belajar mmndu dh dtg kemain awal lagi,
dorg boleh je rilek2 lepak mana2 sblom mngajar =.=

ps: comel Ron mse kecil ;P

Fay said...

ayumiyoshida: tau takpe. dia asyik cakap saya fail la kene repeat la ape la. tensen sangat. memang dia ada malukan saya jugak. geram je rasanya. siap kata orang lain belajar sekejap je dah boleh drive. bla..bla..geram geram.

fakhrur razi: same here. datang memnag awal tapi 2 jam kemudian baru dapat belajar. cehh

masa kecik2 semua bukan main comel lagi. haha dah besar err.....

Atheera said...

Good luck!
teringat masa belajar memandu dulu. Cikgu suka membebel bila buat salah. Aigoo.

fishybulps said...

aigoo rase nak cobit2 pipi ron ni kan.
btw ,fay da tgk ke hp7.siyes bes..!!
and btw too hae is ensem than jae rite..??kikiki..